Discuție:

Matei Bejenaru, Cristian Nae,
Magda Radu (RO)
26 noiembrie 2013






La finalul expoziției De la artele plastice la artele vizuale – eveniment care a prezentat lucrări realizate special cu această ocazie de Matei Bejenaru și Dumitru Oboroc – Salonul de proiecte vă invită la o discuție care va extinde unele din direcțiile de reflecție prilejuite de această expoziție. Vor fi abordate chestiuni relevante pentru tipul de cercetare artistică pe care se bazează practica lui Matei Bejenaru. Aceste considerații vor genera alte teme de discuție privind evoluția sistemului instituțional în România, statutul artei contemporane în societatea actuală, poziția și rolul artistului în perioada comunistă precum și în contextul instituțional și social al prezentului.

Cu acest prilej va fi lansată publicația-experiment De la artele plastice la artele vizuale concepută de Matei Bejenaru, Cătălin Gheorghe și Cristian Nae, publicație ce prezintă texte noi care detaliază metoda de lucru a lui Matei Bejenaru, analizând implicațiile teoretice și artistice care decurg din instalația realizată de el la Salonul de proiecte.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăiește și activează la Iași, unde predă fotografie și video la Universitatea „George Enescu” din Iași. Este membru fondator al Asciației Vector din Iași și director al Bienalei de artă contemporană Periferic. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video și performance, el analizează felul în care modurile de producție economică, cunoașterea tehnologică, mentalitățile și stilurile de viață ale oamenilor s-au schimbat în țările post-comuniste în ultimele două decenii. Imigrația muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice Ghid de călătorie și Maersk Dubai, prezentate în diferite expoziții internaționale precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007 sau Bienala de la Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Künstlerhaus Büchsenhausen Innsbruck, între noiembrie 2010 și iulie 2011. Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal în anul universitar 2011-2012. Din 2012, el este artist asociat la Centrul de artă Kettle's Yard din Cambridge, Marea Britanie. În noiembrie 2013, tranzit.ro/Iași a organizat partea a doua a expoziției retrospective Matei Bejenaru – de la A la B. www.mateibejenaru.net

Cristian Nae este conferențiar universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității „George Enescu” din Iași, critic de artă și teoretician. A fost bursier NEC și Getty-NEC al Institutului de Studii Avansate Colegiul Noua Europă din București. Este membru al mai multor asociații de specialitate în istoria artei precum College Arts Association (CAA), European Society for Aesthetics (ESA) și Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA). A fost editor al revistei Vector (2006-2008) iar în prezent este membru în colegiul de redacție al revistelor META și ARTMARGINS și colaborator al mai multor reviste precum IDEA artă+societate, Arta etc. Ultimele sale publicații includ Moduri de a percepe. O Introducere în teoria artei moderne și contemporane (Artes, Iași, 2013) și editarea volumului Expoziții ale fostului bloc estic. Politici ale identității și practici curatoriale după 1989. Texte critice (Artes, Iași, 2013).





h

h

h

h

h