ARHIVA FOTOGRAFICĂ ȘI ISTORIA CU I MIC
06.03.2019 - 14.04.2019
O expoziție de Alexandra Croitoru

Invitată: Cristina David
Expoziția de față continuă suita de evenimente publice organizate în jurul Colecției de imagini Mihai Oroveanu, inițiativă demarată de Salonul de proiecte în 2018. De data aceasta, selecția se concentrează asupra unor aspecte ce țin de viața cotidiană și socială din perioada comunistă, cu accent pe anii ’70-’80, prezentând imagini care acoperă domenii precum design, publicitate, comerț, modă sau turism. Expoziția introduce în mod deliberat o tensiune între imaginile realizate pentru un tip de comunicare utilizată în registrul public-oficial și fotografii care captează situații, momente, personaje care reflectă mai degrabă viața reală. În fiecare dintre aceste cazuri, fotografia implică moduri diferite de înscenare, mobilizând coduri mai mult sau mai puțin rigide, iar combinarea abordărilor oficiale și neoficiale, formale și informale, îi permite privitorului să-și construiască o perspectivă nuanțată asupra epocii respective. O parte consistentă din imagini îi pot fi atribuite lui Mihai Oroveanu, care în anii ’80 a lucrat ca fotograf la Publiturism, el fiind interesat în acel context să documenteze și ceea ce se afla dincolo de filtrele și constrângerile unor reprezentări standard.

Deși epoca respectivă este judecată aspru de unii dintre cei care au trăit-o, în anii din urmă ea este redescoperită din perspectiva unui stil de viață care valorizează cultura „retro” a anilor ’70 și ’80. Expoziția încearcă să imprime un echilibru între aceste moduri de citire și percepere a trecutului. Însă investigarea trecutului este doar parțial revelată prin recursul la imaginea fotografică, o altă dimensiune în textura expoziției fiind adusă de o instalație concepută de Alexandra Croitoru, care transpune vizual fragmente de istorie orală. Sunt evidențiate astfel mecanisme ce țin de economia dorințelor, fetișizarea obiectelor provenite din „străinătate”, circuitul alternativ al mărfurilor, pe fondul penuriei și austerității ce au marcat socialismul târziu în România. Această fantasmă a bunăstării capătă alte dimensiuni în prezent, accesul la bunuri și experiențe dezirabile fiind acum limitat de privațiuni financiare, de inegalități sociale și economice. Într-o serie de intervenții performative care vor angaja participarea publicului pe durata expoziției, Cristina David reflectează asupra acestor limitări care apasă neîncetat asupra orizontului de așteptări pe care ni-l fabricăm fiecare dintre noi.

Imaginile din expoziție sunt prezentate cu acordul doamnei Anca Oroveanu care este deținătoarea acestei colecții de fotografii. Autorii fotografiilor sunt menționați în măsura în care a fost posibilă identificarea lor până în acest moment.

Literele volumetrice recuperate de pe fațada Magazinului Victoria din București provin din colecția lui Octav Avramescu.

Mulțumiri speciale: Octav Avramescu, Robert Băjenaru, Matei Bejenaru, Serioja Bocsok, Cosmina Chituc, Cristina Cojocaru, Cătălin Năstăsoiu, Anca Oroveanu, Andrei Pripasu, Larisa Sitar, Eugen Vasile

x


parteneri