WHERE DO WE GO FROM HERE?
19.09. - 28.10.2018
Artiști: Andreea Anghel, Vlad Anghel, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Bogdan Bălan, Flaviu Cacoveanu, Lorena Cocioni, Hajnal Csibi, Thea Lazăr, Adela Muntean, Vanessa Singenzia, Tăietzel Ticălos, Smaranda Ursuleanu

Curatori: Aici Acolo


INFO: Artiști / Lucrări
„Harta nu este teritoriul.” (Alfred Korzybski)


Expoziția Where do we go from here? se înscrie în strategia Salonului de proiecte, demarată în 2011, de a sprijini generațiile noi de artiști. Dacă până în 2016 au fost organizate opt expoziții rezultate în urma unor apeluri de proiecte, în toate aceste ocazii fiind prezentate lucrări nou produse, de această data colectivul Aici Acolo a fost direct invitat să formuleze o propunere care să implice o comunitate de artiști tineri ce activează în mai multe centre artistice din țară.

Această expoziție face parte din proiectul în desfășurare Hărți și mapare: practici și unelte cartografice, proiect ce investighează practicile mapării în arta contemporană, iar lucrările prezentate în acest context trec dincolo de signalistica și sistemele de măsurare și localizare convenționale, explorând geografii ce pot fi înțelese într-un mod critic și subiectiv. Lucrările prezentate în expoziție reflectă diverse abordări ale proceselor de mapare – din perspectiva unor istorii personale, a reprezentărilor corporale, a disparităților economice, a spațiilor fictive și reale, a urmelor invizibile și modurilor de repovestire a unor fragmente istorice. Geografiile pot fluctua în funcție de cum sunt percepute noțiunile de „aici” și „acum”, producând simultan localizarea și delocalizarea. Cum ne înțelegem propria localizare astăzi? Pornind de la coordonatele care ne marchează poziția în spațiul fizic ajungem să cartografiem spațiile reale și mentale pe care le traversăm, navigând prin diverse registre socio-politice, emoționale și imaginare. Deși harta e privită ca un instrument de orientare util, trebuie să fim conștienți că orice hartă reflectă perspectiva celui/celei care a configurat-o.

Expoziția a fost precedată de trei workshop-uri coordonate de Régine Debatty & Joana Moll la Fabrica de Pensule din Cluj, Răzvan Anton la Biblioteca Academiei din Cluj și Lia Perjovschi la Biblioteca Astra din Sibiu. În cadrul workshop-urilor au fost exporate diverse practici artistice axate pe cartografiere – investigarea rețelelor culturale în conexiune cu politicile socio-culturale și cele care reglează viața cotidiană, producția de cunoaștere și felul în care ea este vizualizată, precum și modul în care înțelegem impactul tehnologiei din punct de vedere ecologic, social și cultural. Aceste subiecte au generat discuții și reflecții critice care au încurajat schimburile de idei între participanții la workshop-uri și au stat la baza lucrărilor noi produse de ei special pentru această expoziție.

Aici Acolo e un colectiv de tineri artiști și curatori stabiliți în Cluj care se concentrează asupra reactivării unor spații urbane neutilizate/abandonate transformându-le în spații artistice temporare dedicate practicilor emergente. Proiectul Hărți și mapare: practici și unelte cartografice marchează prima colaborare dintre Salonul de proiecte și Aici Acolo, propunând un program complex format din worlshop-uri și expoziții pop-up prin care sunt sprijinite proiecte artistice în toate etapele de realizare, de la concept la producție și prezentare. Echipa curatorială a colectivului Aici Acolo implicată în acest proiect e formată din: Flaviu Rogojan, Edith Lázár, Thea Lazăr, Lorena Cocioni.

Această expoziție face parte din proiectul Hărți și mapare: practici și unelte cartografice, organizat de Asociația Salonul de proiecte în colaborare cu Aici Acolo.

x


parteneri

https://salonuldeproiecte.ro/files/gimgs/th-200_sigle_ro_website_v7.jpg