IMAGINEA FOTOGRAFICĂ ÎNTRE TRECUT ȘI VIITOR. Final de proiect
29.11.2021
Conferință de presă
Luni, 29 noiembrie 2021 / 19.00

Live pe canalul YouTube al Salonului de proiecte


Participanți: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
Salonul de proiecte va prezenta rezultatele proiectului Imaginea fotografică între trecut și viitor prin care a fost activată într-un mod inedit una dintre cele mai importante colecții fotografice din România, constituită de Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf și director al Muzeului Național de Artă Contemporană între 2001-2013. Colecția de imagini Mihai Oroveanu se află în grija Ancăi Oroveanu, iar echipa Salonului de proiecte și-a asumat rolul de a o face accesibilă, aducând-o în atenția publicului și integrând-o într-un discurs cultural contemporan care problematizează rolul imaginii în interpretarea trecutului și a prezentului. Proiectul a început în iunie 2020, fiind finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, și a constat într-o serie de evenimente publice – trei expoziții, nouă intervenții artistice și prezentări de artist, multiple tururi ghidate adresate specialiștilor și publicului larg –, numărul total de vizitatori depășind 1700 de persoane. Pe lângă acestea, s-au desfășurat în paralel activități de prezervare, cercetare și publicare online a unei selecții de materiale din colecție. În acest sens, au fost scanate peste 10.000 de imagini, din care 4000 de exemplare se regăsesc în catalogul digital, însoțite de informații care facilitează navigarea arhivei de către publicul interesat. În plus, demersul de cercetare istorică a colecției s-a concretizat și prin realizarea unui index online al fotografilor și studiourilor fotografice active pe teritoriul României din a doua jumătate a secolului al XIX până la mijlocul secolului XX.

Prin intermediul parteneriatului cu Fotogalleriet Oslo, s-a materializat o altă componentă a proiectului ce a constat în organizarea unor sesiuni de training susținute de specialiști în domeniul fotografiei, de care au beneficiat cei implicați în proiect, precum și studenți de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei și Departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică din cadrul UNARTE București și de la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea București. Schimbul de idei și bune practici cu instituția parteneră s-a concretizat și în contextul unei sesiuni de prezentări și întâlniri desfășurate la Oslo. Cu această ocazie, echipa Salonului de proiecte a prezentat conținutul proiectului și o selecție de fotografii de arhivă profesioniștilor și publicului interesat din Norvegia. Acest eveniment de final a marcat deschiderea către un public internațional, precum și intenția de a colabora cu organizații de profil pentru a imagina construcții instituționale viitoare și a integra această colecție într-un circuit cultural european. Succesul formulei instituționale pe care Salonul de proiecte a testat-o pe durata unui an și jumătate dovedește faptul că înființarea unei instituții dedicate studiului și expunerii fotografiei este necesară în peisajul cultural al Bucureștiului, fiind totodată dorită de către un public numeros.

www.photopastfuture.roProiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURAGranturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea  relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul  Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe  detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro


x