CUM SĂ LUCREZI CONTEMPORAN CU O ARHIVĂ FOTOGRAFICĂ: SALONUL DE PROIECTE ȘI COLECȚIA DE IMAGINI MIHAI OROVEANU
11.11.2024
Participanți: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava (Salonul de proiecte), Adriana Dumitran (istoric de fotografie), Alina Popescu (istoric de artă, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei)
Luni, 11 noiembrie, 18.00
Masă rotundă în cadrul evenimentului Arhivele audiovizuale: interogații comune
UNATC, Sala Albastră (etajul 3 al clădirii principale)
Str. Matei Voievod 77, București
Proiectul „Rural/urban: fotografia și contradicțiile modernizării în România” continuă
demersul de conceptualizare și digitalizare a Colecției de Imagini Mihai Oroveanu, precum și de plasare a ei într-un circuit public ce vizează amplificarea valorii ei de patrimoniu. Efortul de valorificare a acestei impresionante colecții, care cuprinde zeci de mii de fotografii, a fost demarat în 2018 de către echipa Salonului de proiecte, cu susținerea doamnei Anca Oroveanu. Colecția Oroveanu acoperă un interval istoric de aproape 150 de ani și oferă o incredibilă bază de studiu pentru o arie vastă de fenomene socio-politice și culturale ce pot fi analizate din diverse unghiuri. Prin puterea ei de reprezentare, fotografia este un martor al transformărilor sociale și un instrument de analiză antropologică de o importanță inestimabilă. Accesând mai multe tipuri de finanțări, până în prezent s-a reușit catalogarea a aproximativ 7400 de imagini, disponibile online, acestea fiind însoțite de o serie de informații esențiale (datare, localizare, tematică și tehnică), indispensabile pentru parcurgerea arhivei de către publicul larg și specialiști în egală măsură.
În deschiderea prezentării legate de Colecția de imagini Mihai Oroveanu, Alexandra Croitoru, Magda Radu și Ștefan Sava vor vorbi despre metodologia de lucru utilizată pentru studiul și valorificarea acestei colecții, un tip de abordare modelată de felul în care operează Salonul de proiecte, entitate situată în sfera artei contemporane ce mizează pe multidisciplinaritate, educație și cercetare. Proiectul actual continuă activitatea de indexare și fișare a Colecției Oroveanu, beneficiind de implicarea unei reputate specialiste în istoria fotografiei, Adriana Dumitran, care îi cunoaște foarte bine conținutul. Ea va vorbi în acest context despre felul în care poate fi urmărit subiectul modernizării într-o suită de imagini relevante pentru această temă, care punctează unele dintre cele mai reprezentative categorii din cuprinsul Colecției Oroveanu: lumea satului, urbanizarea, industrializarea, documentarea procesului muncii.
Aducerea împreună a acestor categorii pune în lumină contradicțiile modernizării, atât în mediul urban cât și rural, precum și rolul fotografiei în conturarea unei perspective nuanțate asupra decalajelor sociale și temporalităților multiple care și-au pus amprenta asupra dinamicii societății până astăzi. Din perspectiva instituției publice, Alina Popescu (Biblioteca Academiei Române) va aduce în atenție un fond de fotografie aflat în colecția Cabinetului de Stampe care conține unele dintre cele mai iconice imagini ale anilor 1920-40 în România, emblematice atât pentru potențialul lor de a genera nenumărate narațiuni și comentarii critice despre modernizare, cât și pentru evoluția mediului fotografic.
Imagine: „Muncitori pregătind secerătoarele la o Stațiune de Mașini și Tractoare (S.M.T.)”, 1950-1960, Colecția de imagini Mihai Oroveanu
Acest eveniment este organizat de Asociația Salonul de proiecte, ca parte a proiectului Rural/urban: fotografia și contradicțiile modernizării în România.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Biblioteca Academiei Române, Departamentul Foto-Video / UNArte București, Fundația Ion Dumitriu, Masteratul de Arhive Audiovizuale / UNATC București