INSTRUMENTE DE ANALIZĂ MEDIA: DEZINFORMARE ȘI PROPAGANDĂ
DEADLINE: 30 MARTIE 2022




Workshop cu Adina Marincea

Perioadă de desfășurare: 3 – 17 aprilie 2022


Salonul de proiecte marchează șase ani de activitate în spațiul din Tipografia Universul prin inițierea unui program amplu de investigare culturală a acestui spațiu emblematic pentru istoria orașului București și evoluția sa socială și politică. Proiectul Imagini și cuvinte în circulație. O abordare critică se desfășoară în perioada martie – iulie 2022 și își propune să facă un racord între trecut și prezent, discutând din perspectiva contextului contemporan evoluția fenomenului presei și reverberațiile sale în spațiul public, înțeles în accepțiunea sa de spațiu urban, dar și ca spațiu al confruntărilor de idei.

Workshop-ul susținut de Adina Marincea constă în patru întâlniri ce vor îmbina teoria cu practica, punând accent pe lucrul colectiv şi pe aplicarea cunoştinţelor şi instrumentelor de analiză prezentate de Adina. Se va discuta despre ce este şi ce nu este dezinformarea sau deja clişeicul „fake news”, despre reţele online de propagandă politică, reţele care împrăştie teorii conspiraţioniste, polarizează şi radicalizează opiniile sau atacă şi intimidează promovând un discurs al urii. Cercetarea va fi axată pe exemple din mediul online din România, fie că este vorba de website-uri sau reţele sociale ca Facebook sau YouTube.

Întâlnirile sunt gândite a se desfăşura într-un cadru informal în care se vor discuta propunerile de cercetare ale participantxlor (care pot fi pe orice temă) şi se vor identifica abordări potrivite de analiză. Cele patru întâlniri programate în intervalul 3 – 17 aprilie vor fi dedicate lucrului colectiv, care va presupune identificarea datelor de analizat, colectarea lor, analiza şi interpretarea rezultatelor. Ca urmare a atelierelor va rezulta o serie de prezentări textuale și/sau vizuale, urmând ca aceste rezultate să fie discutate în cadrul unui eveniment public programat în luna mai.

Acest apel de proiecte are următoarele coordonate:

- se adresează studenților, cercetătorilor, jurnaliștilor, activiștilor și persoanelor interesate de domeniul media

- numărul maxim de participanți este de 10 persoane

- termenul limită pentru înscrieri este 30 martie 2022

- înscrierile se fac la adresa salonuldeproiecte@gmail.com pe baza unei scurte scrisori de intenție care să schițeze o zonă de interes pentru o mini-cercetare online*, alături de argumentarea interesului pentru tema respectivă

- prima întâlnire este programată pe 3 aprilie

- întâlnirile vor dura circa 2/3 ore și se vor desfășura în format fizic, la spațiul Salonului de proiecte din București

- pentru protecția participantxlor, se recomandă purtarea măștii

- este utilă o minimă familiaritate cu Microsoft Office, îndeosebi Excel

- se recomandă participantxlor să își aducă laptopul



*Câteva idei orientative pentru posibile mini-analize:

- Care sunt cele mai vizibile pagini de social media care scriu despre războiul din Ucraina şi ce poziţionări avansează ele?

- Ce fel de surse de (dez)informare sau conţinut media sunt promovate de vocile cele mai populare pe social media pe tema războiului din Ucraina? Cine promovează diferite dezinformări sau teorii conspiraţioniste?

- Cum putem identifica surse de radicalizare spre extrema dreaptă online?

- Cine distribuie conţinut homofob/ rasist/ antisemit/ sexist sau alimentează ura şi discriminarea în anumite contexte (ex. Protestele feministe de 8 Martie, Minimalizarea Holocaustului de catre AUR, Referendumul pentru Familie)?

- Ce suprapuneri există între surse/reţele care au poziţii conspiraţioniste, anti-vaccin, care instigă la ură, ultranaţionaliste, anti-avort etc.?

(întrebările exemplificate sunt destul de generale, dar încurajăm teme cât mai specifice, precum: Care au fost cele mai vizibile voci anti-feministe în contextul acordarii premiului naţional de poezie „Mihai Eminescu” anul acesta?)

...


Adina Marincea este cercetătoare independentă, implicată in mişcările locale feministe şi anti-autoritare. Are o experiență de peste 10 ani în proiecte de cercetare în ştiinţe sociale, cu specializare în studii media. Autoare de articole, analize şi investigaţii pe teme socio-politice legate de mass-media şi social media, populism şi radicalizare de extremă dreapta, reţele conspiraţioniste, rasism, feminism, inteligenţă artificială, hate-speech şi discriminare, atât academice cât şi pentru publicul larg – pe portaluri precum Libertatea, Vice, Revista Vatra, Gazeta de Artă Politică, OpenPolitics, Pagini Libere, CUTRA, Baricada ş.a

...


Acest workshop este organizat de Asociația Salonul de proiecte, ca parte a proiectului Imagini și cuvinte în circulație. O abordare critică.

Cu sprijinul: Foundation for Arts Initiatives

Parteneri: Kajet Journal, Atelier Fabrik, Platforma Iscoada, Galeria Ivan

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.









x


parteneri