A PERFORMA ŞI A DANSA ÎN MUZEELE EXPERIENŢEI
O conversație între Bojana Cvejić și Manuel Pelmuș

Miercuri, 2 Mai, 19.00În conversația ei cu Manuel Pelmuș, Bojana Cvejić va propune câteva răspunsuri la următoarele întrebări: ce consecințe a produs al doilea val din performance în sfera artei contemporane (în galerii și muzee)? Cum îi putem înțelege impactul asupra sferei dansului, sau, mai bine spus, cum pot fi evaluate efectele extensiei coregrafiei și dansului în mediul expozițional, extensii care au produs mutații în ceea ce privește experiența estetică și modurile de producție din dans și artele vizuale? Cum s-au modificat așteptările noastre vizavi de artă și sfera publică în urma acestor schimbări?

Preocupările Bojanei Cvejić privesc mai multe domenii: filosofie, teatru/dramaturgie de dans și educație în domeniul performance-ului. Este autoarea mai multor cărți: Choreographing Problems (Palgrave 2015), Drumming & Rain: A Choreographer’s Score, împreună cu A. T. De Keersmaeker (Mercatorfonds 2013) și Public Sphere by Performance, împreună cu A. Vujanović (b_books 2012). A colaborat la diverse performance-uri din zona dansului începând din 2000 și este autoarea mai multor piese de teatru și video-uri. Cvejić este profesor asociat de Dans și Teoria Dansului la Academia Națională de Arte din Oslo și coordonatoare a Research Studios Program în cadrul P.A.R.T.S. Bruxelles, unde predă din 2002.

Imagine: Spatial Confessions, Tate Modern 2014, foto: Lennart Laberenz

A performa și a dansa în muzeele experienței face parte din programul LA SERAL. Acțiuni de zi și de noapte, un program conceput de Manuel Pelmuș care pune în discuție conexiunea care se stabilește între temporalitățile și tipurile de atenție specifice sferei dansului și a artelor vizuale, suscitând o reflecție asupra posibilităților care apar în urma constituirii acestui spațiu hibrid. Pentru mai multe informații, vă rugăm să verificați: https://salonuldeproiecte.ro/proiecte/


h