CONȘTIINȚA UNEI ARHIVE
26.10.2018, 10:00-18:00

Colegiul Noua Europă, Strada Plantelor nr. 21, București


Un colocviu internațional organizat de Salonul de proiecte în colaborare cu Colegiul Noua Europă

Participanți:


Hubertus v. Amelunxen, filosof/istoric de artă, European Graduate School

Michael Baers, artist/teoretician, Berlin

Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Salonul de proiecte, București

Yasmine Eid-Sabbagh, artistă/cercetătoare, Arab Image Foundation, Beirut

Tom Holert, scriitor, cercetător și curator independent, Harun Farocki Institut, Berlin

Cristina Irian, doctorandă, Universitatea Națională de Arte, București

Peter Pfrunder, director/curator, Swiss Foundation for Photography, WinterthurEveniment conceput împreună cu Anca Oroveanu, director științific, Colegiul Noua Europă, prof. univ., Universitatea Națională de Arte, București, și deținătoare a arhivei colecționate de soțul ei, Mihai Oroveanu

INFO PROGRAM


Acest colocviu marchează debutul unui program complex de evaluare și cercetare multi-disciplinară a unei importante colecții de fotografie constituită de Mihai Oroveanu – istoric de artă, fotograf și fost director al Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Preocuparea asiduă pentru fotografie a lui Mihai Oroveanu a generat, printre altele, proiectul unui muzeu al fotografiei care nu s-a concretizat niciodată, și a alimentat impulsul său de a colecționa o cantitate impresionantă de fotografii, de o mare diversitate, salvate adeseori de la dispariție sau degradare ireversibilă, rezultând astfel una dintre cele mai ample colecții de fotografie din România.


Scopul principal al acestei întâlniri este acela de a discuta și împărtăși o serie de direcții metodologice legate de lucrul cu arhivele fotografice, direcții provenind din mediul academic sau muzeal, dar și din contextul artei contemporane. Intersecția unor perspective diferite reprezintă un element de primă importanță pentru întregul program de lucru cu arhiva, de unde și nevoia de a cumula multiple tipuri de expertiză întâlnite în studiul fotografiei. La începutul acestei complicate antreprize e cu atât mai important să beneficiem de contactul cu diverși specialiști care ne pot revela cele mai semnificative interogații ce marchează mediul fotografic astăzi, cu aplecare asupra conceptualizării arhivelor. Prin prezentări dedicate unor studii de caz sau prin intervenții de natură teoretică, e important să ne familiarizăm cu instrumente și moduri de gândire noi care pot ghida orientarea noastră în materialul copleșitor de divers al acestei arhive.

Mulțumiri speciale: Serioja Bocsok, Cristina Cojocaru


Acest eveniment este sprijinit printr-un grant UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Invățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), număr proiect PN-III-P3-3.6-H2020-2016-0018, în cadrul PNCDI III.
h