Expozitie itinerată la MAGMA Sfântu Gheorghe:


Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie
15 septembrie - 09 octombrie, 2016



Un proiect de Alexandra Croitoru în colaborare cu
Dan Acostioaei, Brynjar Bandlien & Manuel Pelmuș, Simion Cernica, Rafael Dubreu, Teodor Graur, Monotremu, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Dan Perjovschi, Sergiu Sas, SUPER US, Napoleon & Ștefan Tiron.


Al cui e Brâncuși și, mai ales, de ce trebuie el să fie al cuiva?

În plină campanie pentru achiziționarea Cumințeniei pământului, clădirea Guvernului este acoperită de un banner grandios care asociază sculptura cu tricolorul, artistul cu țara. Ar fi fost o imagine perfectă pentru coperta cercetării Brâncuși. O viață veșnică pe care am publicat-o anul trecut (de fapt, nu imi pot imagina o ilustrație care să redea mai bine implicațiile naționaliste ale receptării lui Brâncuși în România). În această perioadă, poate nu întâmplător, proiectul Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie este prezentat într-un oraș cu o populație în majoritatea ei maghiară. Sper că, în contextul din Sfântu Gheorghe, Brâncuși poate fi înțeles dincolo de retorica naționalistă, iar lucrările prezente în expoziția de față nu vor (mai) fi citite ca o blasfemie, ci mai degrabă ca o „obrăznicie” necesară și inerentă gândirii critice. (A.C.)

Expoziția reunește proiecte artistice incluse anterior în două episoade ce au fost produse în toamna anului 2015. Episodul organizat de Salonul de proiecte în cadrul Timișoara Art Encounters a fost dezvoltat în jurul unei serii de ateliere cu public denumite ironic Ateliere de Creativitate Brâncușiologică, în timp ce episodul organizat de Alexandra Croitoru la Galeria Plan B în Cluj a fost gândit într-un format documentar, de resource room, care a reunit proiecte materializate începând cu anii '90.

Mai multe detalii aici și imagini aici.

Despre expoziție în New York Times aici








h
h
h
h