ATTEMPTS, FAILURES, TRIALS
AND ERRORS
21.02. - 01.04.2018




Contribuții de: Teresa Almeida, Beam, Shih Wei Chieh, Kate Sicchio & Camille Baker, Renata Gaui, Maria Paulina Gutiérrez, Tincuta Heinzel, Shary Kock, Aline Martinez Santos, Afroditi Psarra, Annette Schmid & Veerle Pennock, Zoran Popovici, Natacha Roussel, Vitalii Shupliak, Giulia Tomasello, Pauline Vierne, ZEST Collective etc.

Proiect inițiat de:
Tincuța Heinzel și Hillevi Munthe

Programul deschiderii:
Miercuri, 21 februarie, 18.00 – 21.00

18.00: Attempts, Processes and Results, prezentare de Tincuța Heinzel cu intervenții de Janis Jefferies, Teresa Almeida și Shih Wei Chieh

19.00: Vernisaj




În era „prototipajului rapid”, a producției academice mânate de „publici sau dispari” și a competițiilor adresate start-up-urilor, această expoziție reprezintă o încercare de a reflecta la boom-ul tehnologic actual și la desuetudinea discursurilor despre inovație. Proiectul încurajează o perspectivă ecologică, prin care putem lua în considerare întregul ciclu de producție – de la concepție la consum, uzură și degradare a tehnologiei –, punând accentul pe produse depășite, prototipuri ratate, tehnologii și proiecte de textile electronice refuzate.

Chestionând relația dintre ratare și succes, proiectul mizează pe capacitatea artei de a analiza într-o manieră critică și, în același timp, poetică și auto-ironică problematica avansului tehnologic contemporan. Nu trebuie să uităm că artele sunt chemate să adreseze critic mediul în care se manifestă. Mai mult decât mediatori ai științei și dezvoltării tehnologice prin intervenții care vizează spectacularul, artiștii contemporani devin adesea „cultivatori critici”, interogând contextul cotidian și încurajând dezbateri critice legate de practicile actuale în design și în mediul dezvoltării tehnologice.

În contextul economic actual, în care metodele digitale de creație și producție transformă industria pe plan mondial, inovația și creativitatea capătă un rol din ce în ce mai important, în detrimentul unei abordări bazate strict pe productivitate. În consecință, designul capătă un rol central în activitatea de producţie. Tocmai de aceea, abordarea critică a designului poate să suplinească lipsa unor politici industriale angajate și consecvente.

Prezentând o serie de proiecte colectate în urma unui open call, Attempts, Failures, Trials and Errors meditează asupra multiplelor aspecte pe care arta, designul și tehnologia le influențează, propunându-și să ofere instrumente de intervenție culturală, socială și tehnică, să încurajeze un mediu de inovație preocupat de problemele sociale și infrastructurale.

În conexiune cu expoziția de la Salonul de proiecte vor avea loc prezentări și ateliere de fabricație digitală, precum și o tabără de vară la Universitatea din Oradea. Toate aceste activități urmăresc să faciliteze crearea unei platforme de colaborare și schimb de informații între profesioniști din domeniul artei, științei și tehnologiei, și să trezească în publicul larg interesul pentru explorarea limitelor dintre artă și tehnologie.

Website: www.trials-and-errors.com

Expoziție organizată de Asociația 2580 în colaborare cu Asociația Salonul de proiecte și ZEST Collective

Parteneri: NOD makerspace București, Piksel Festival Bergen, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea din Oradea, Kaustik București

Parteneri media: Observator Cultural, Arhitext, Zeppelin

Proiect cultural co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Norvegian pentru Artă, Asociația Norvegiană pentru Arte și Meserii

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.









x


afcn