OPEN CALL 2015 - 2016






Update OPEN-CALL 2015-2016: Pentru această ediție a Open-Call-ului destinat artiștilor tineri din România și Republica Moldova, Salonul de proiecte l-a invitat pe artistul Nedko Solakov să realizeze selecția propunerilor primite. Proiectele următorilor artiști au fost selectate pentru a fi produse în cadrul unei expoziții ce va avea loc în 2016: Luminița Apostu, Ana-Maria Baroncea & Allison Peacock, Lucian Bran, Larisa David, Ivana Mladenovici, Ioana Păun. Vom oferi la începutul anului următor detalii cu privire la data exactă și locul în care se va desfășura expoziția. Mulțumim încă o dată tuturor celor care au dat curs invitației noastre de a aplica la acest Open-Call!

Pornind de la premisa că în România posibilităţile de producţie în arta contemporană sunt aproape inexistente, iar artiştii din generaţiile noi întâmpină mari dificultăţi în a-şi concretiza proiectele, Salonul de proiecte şi-a propus încă de la început să acţioneze ca o platformă pentru încurajarea unor practici artistice care abordează probleme din societatea actuală, reflectând asupra contextului contemporan.

După patru ani de activitate în care organizarea anuală a expoziţiilor generate de Open Call a reprezentat o miză importantă a programului curatorial Salonul de proiecte, lansăm un nou apel pentru propuneri formulate de artişti tineri din România şi Republica Moldova.

În anii anteriori au fost invitaţi să facă selecţia artişti/grupuri de artiști care beneficiază de recunoaştere internaţională. Astfel, în 2011, selecţia a fost realizată de Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová; în 2012, Aurelia Mihai şi Ciprian Mureşan au ales proiectele care s-au concretizat în două expoziţii, în timp ce în 2013 propunerile au trecut prin filtrul lui Nicoline van Harskamp şi al duo-ului artistic Little Warsaw. În fine, în urma apelului din 2014, Mona Vătămanu și Florin Tudor au selectat proiectele ce s-au concretizat în expoziția deschisă în luna martie 2015.

Salonul de proiecte adresează din nou artiştilor aflaţi la începutul carierei invitaţia de a trimite propuneri de lucrări (conceptul şi descrierea proiectului – max. 1 pag. A4, schiţe, estimare de buget etc.) însoţite de o documentaţie relevantă a activităţii artistice (CV, portofoliu). Materialele vor fi trimise în limba engleză.

În continuarea activităților derulate în colaborare cu Uniunea Româno-Bulgară, Salonul de proiecte l-a invitat de această dată pe artistul de origine bulgară Nedko Solakov să realizeze selecţia propunerilor primite, urmând ca în sezonul 2015 - 2016 să fie organizată o expoziţie de grup care va prezenta proiectele selectate. Ţinând cont de constrângerile legate de spaţiu şi de buget, în urma procesului de selecţie vor urma discuţii şi negocieri cu fiecare dintre artiştii selectaţi. La fel ca în cazul ultimei expoziții rezultate din open-call, acest proiect va fi sprijinit de ERSTE Foundation.

Data limită de trimitere a proiectelor: 15 septembrie 2015.
Vă rugăm să trimiteţi documentaţia în format digital la salonuldeproiecte@gmail.com, ca attach la mail şi nu prin transfer sau alte platforme similare, în format pdf la o rezoluţie potrivită pentru ecranul computerului.

Nedko Solakov (n. 1957, Tcherven Briag, Bulgaria; trăiește și activează în Sofia) a participat încă de la începutul anilor '90 în numeroase expoziții în Europa și SUA. Lucrările lui au fost prezentate la Aperto’93; edițiile 48, 49, 50 și 52 ale Bienalei de la Veneția; edițiile 3, 4 și 9 ale Bienalei de la Istanbul; Bienala de la São Paulo ’94; Manifesta 1, Rotterdam; edițiile 2 și 4 ale Bienalei de la Gwangju; ediția a 5-a a Bienalei de la Lyon; Sonsbeek 9, Arnhem; edițiile 4 și 5 ale Bienalei de la Cetinje; ediția 1 a Bienalei de la Lodz; ediția a 7-a a Bienalei Sharjah; ediția a 3-a a Bienalei de la Tirana; ediția a 2-a a Bienalei de la Sevilla; ediția a 2-a a Bienalei de la Moscova; ediția a 16-a a Bienalei de la Sydney; Prospect 1, New Orleans; Bienala de la Singapore 2011; dOCUMENTA 12 și 13. Mai recent a avut expoziții personale la Museu do Chiado, Lisabona; Stichting De Appel, Amsterdam; CCA Kitakyushu, Japonia; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; The Israel Museum, Ierusalim; Centre d’Art Santa Monica, Barcelona; Kunsthaus Zurich; Castello di Rivoli; Sofia City Art Gallery; Galleria Borghese, Roma și Salzburger Kunstverein. În perioada 2003-2005 a fost organizată retrospectiva A 12 1/3 (and even more) Year Survey la Casino de Luxembourg, Rooseum Malmö și O.K Centrum Linz, iar în 2008-2009 expoziția solo Emotions a fost prezentată la Kunstmuseum Bonn, Kunstmuseum St. Gallen, și Institut Mathildenhoehe, Darmstadt. În 2011-2012 retrospectiva All in Order, with Exceptions a fost prezentată la Ikon Gallery, Birmingham; Fondazione Galleria Civica Trento (All in (My) Order, with Exceptions); S.M.A.K., Ghent și Fundação de Serralves, Porto.

www.nedkosolakov.net








Acest proiect este sprijinit de ERSTE Foundation


h




h




h