Salonul de proiecte a lucrat încă din sezonul trecut cu artistele Anca Munteanu Rimnic și Delia Popa la dezvoltarea unor proiecte care s-au concretizat în expoziția de față. Dacă Anca Munteanu Rimnic a fost invitată să facă o propunere cu prilejul expoziției Global fără globalizare, Delia Popa a fost una dintre artistele selectate în urma Open-Call-ului 2011/2012. Din diverse motive, cele două propuneri nu au putut fi duse la bun sfârșit în cadrul expozițiilor amintite, dar Salonul de proiecte a susținut cu consecvență aceste demersuri.
Lucrarea Deliei Popa intitulată We, Our Friends and Us, o piesă de teatru prezentată pe mai multe monitoare, este o instalație născută în urma unor discuții pe teme aparent divergente precum activismul civic și spiritualitatea, pe care artista le-a purtat cu diverse personaje din cercul ei de cunoscuți. Astfel s-a născut ideea unor interviuri cu prieteni și oameni care o inspiră. Cei șapte intervievați - care acționează în sfera socială pe fronturi diferite - sunt prezentați ca pseudo-personaje cum ar fi "Artistul feminist ateu", "Artista budistă" sau "Inginerul creștin". Delia Popa grupează interviurile în patru acte după modelul unei piese de teatru:
"personajele" vorbesc indirect unele cu celelalte, iar fiecare interacțiune între ele constituie un moment dramatic.
Pentru prezentarea de la Salonul de proiecte, Anca Munteanu Rimnic a pregătit două lucrări care reflectă percepția ei despre România, plecarea din țară, precum și încercarea de a intra în relație cu spațiul de expunere. Clădirea Salonului de proiecte a găzduit în trecut un depozit de hârtie. Pe podea se pot observa în continuare urmele acestui trecut, amprentele vizibile în spațiu constituind premisa unei intervenții site-specific. În conexiune cu această intervenție, artista a dezvoltat o lucrare bazată pe interacțiune și performance: o instalație video în care șase femei improvizează pornind de la diverse concepte propuse de artistă, alcătuind împreună o coregrafie de "bocete". Proiectul Ancăi Munteanu Rimnic este realizat cu sprijinul Goethe Institut București, urmând ca în 2014 să apară și o carte de artist la editura Distanz Verlag, Berlin, care va pune în relație experiențele personale ale artistei cu reflecțiile ei asupra societății actuale.
Mulțumiri speciale: Galeria PSM Berlin