SORRY, MISTER
Lucrări video din colecția Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.)
28.06. - 22.07.2018
Artiști: Lynda Benglis, Ursula Biemann, Peter Callas, Valie Export, (e.) Twin Gabriel, Monika Funke Stern, Laura Horelli, Rebecca Horn, Mwangi Hutter, Sanja Iveković, Joan Jonas, Takehito Koganezawa, Ulrike Rosenbach, Hito Steyerl
Prezentarea acestei suite de lucrări video încheie programul dedicat intersecțiilor dintre performance și arta contemporană, program pe care Salonul de proiecte l-a demarat în luna aprilie. Primul episod, reprezentat de programul La seral. Acțiuni de zi și de noapte, s-a concentrat pe tipurile actuale de discurs din jurul „new performance turn” și a fost conceput de Manuel Pelmuș, iar al doilea segment, configurat de Adriana Gheorghe, a constat într-o serie de performance-uri duraționale puternic infuzate de o dimensiune teoretică.

Această selecție de lucrări video continuă interesul pentru politicile corpului și felul în care acestea s-au declinat de-a lungul timpului, chestionând convenții instituționale, norme sociale, deschizând totodată calea unor experimente cu limbajul video în relație cu performativitatea practicată pentru a fi înregistrată de cameră. Multe din lucrări ating problematici derivate din teoria queer și din feminism, traversând o multitudine de contexte istorice și spații geografice. Colecția video a n.b.k. Berlin cuprinde peste 1600 de lucrări de artă video internațională, fiind fondată încă din 1971 – una dintre cele mai vechi colecții de acest tip din Germania. Prin aceste proiecții oferim publicului larg și studenților ocazia unui contact direct cu o serie de lucrări cheie ale artei video, care sunt imposibil de vizionat în București și greu accesibile online și în circuitul festivalurilor de profil.

Titlul programului provine de la lucrarea cu același nume realizată de Ulrike Rosenbach în 1974.

Acest program este organizat în colaborare cu Video-Forum al Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.).

Mulțumiri speciale: Marius Babias, Andrei Constantinescu, Marian Ivan, Kristina Paustian

x


parteneri