CE FACE ARTA. JONCȚIUNI URBANE ȘI EMOȚIONALE
13.12.2023 - 15.12.2023
Expunere rezultate ateliere susținute de Mihai Toth
Miercuri, 13 decembrie, 17.00
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 30
Str. Aştrilor nr. 13, Timișoara
Expunere rezultate ateliere susținute de Minitremu
Prezentare publicație Mircea Nicolae – De unul singur
Masă rotundă cu: Laura Borotea, Gabriel Boldiș, Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan
Sava, Mihai Toth
Vineri, 15 decembrie, 19.00
MINITREMU (UN)LEARNING CENTER
Str. Coriolan Brediceanu nr. 2, Timișoara
La finalul proiectului dezvoltat în jurul practicii artistice și pedagogice a lui Mircea Nicolae, desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2023, invităm publicul să afle mai multe detalii despre metodele, abordările și spiritul colaborativ care au animat ateliere susținute de Mihai Toth, Laura Borotea și Gabriel Boldiș la Timișoara. Zeci de elevi de școală primară și liceu au avut șansa să ia contact cu universul estetic și afectiv al unui artist care a avut o poziție unică pe scena de artă contemporană, îmbinând spiritul critic cu gândirea exploratorie și sensibilitatea față de mediul înconjurător, în toate formele și manifestările sale. Aceste coordonate au structurat metodologiile de lucru gândite de tutorii atelierelor și s-au regăsit în traseele urbane propuse de aceștia, în relaționarea cu diverse locuri din oraș, investite de participanți cu semnificații personale, precum și în atenția acordată materialelor simple, umile, aparent neimportante, dar care își dezvăluie un nebănuit potențial creativ în mâinile copiilor și tinerilor implicați.
Publicația dedicată lui Mircea Nicolae articulează o viziune singulară despre rolul artei în prezent, punând în lumină gândirea sa interdisciplinară. Pe de o parte, arta poate fi un instrument de chestionare critică a realității, iar pe de altă parte, ea are potențialul de a vindeca răni la nivelul țesutului social, dar și la un nivel personal, intim, uman. Practica lui Mircea Nicolae mobilizează o multitudine de medii artistice, el fiind un artist autodidact care a avut la bază o educație umanistă. Publicația îmbină eseuri critice, scrise de autori precum Jacob Mikanowski, Anca Oroveanu, Veda Popovici, Ștefan Tiron, Raluca Voinea, cu prezentarea detaliată a lucrărilor sale, fiind punctată de o serie de texte nepublicate ale artistului care oferă un acces nemediat către procesul său de gândire și creație. Design-ul monografiei este realizat de Larisa Sitar, o colaboratoare apropiată a lui Mircea Nicolae, care propune o transpunere grafică aflată în deplină consonanță cu spiritul deopotrivă experimental și riguros al acestuia.
Organizator: Asociația Salonul de proiecte
Parteneri: Asociația Minitremu, Asociația Baraka Artist, PUNCH, La Două Bufnițe
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Monografia Mircea Nicolae este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația9.
Sponsor: BRD – Groupe Société Générale
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.