LANSARE DE CARTE:
CONVERSATIONS ON PHOTOGRAPHY




Vineri, 19 noiembrie 2021, 18.00

Participanți: Antonio Cataldo, Camilla von Køppen, Håkon Lillegraven




În urma unui parteneriat de lungă durată care s-a concentrat, printre altele, pe diverse formule de construcție instituțională, Salonul de proiecte găzduiește lansarea internațională a cărții Conversations on Photography, publicată de Fotogalleriet Oslo și distribuită de Kehrer Verlag Heidelberg. Vă invităm să participați la evenimentul de lansare online, accesând linkul.

Istoria este scrisă de cei care au puterea, dar este în același timp infirmată de cei ce caută recunoașterea unor alte forme de adevăr și existență. Așa se poartă lupta pentru egalitate și pentru aducerea la lumină a unor povești mai puțin definite, mai diverse și bogate, cu finalități multiple și reflectând realități multiple. În anul 1977, un colectiv informal constituit din practicieni din sfera culturii a pus bazele unei instituții de tip kunsthalle la Oslo, dedicată fotografiei, pentru a suplini mai multe lipsuri existente în sistem. A fost prima instituție de acest fel din regiune, a cărei misiune principală nu era aceea de a prezerva fotografia, ci de a contesta un discurs simplificator despre producția de imagini, într-un context în care colecțiile permanente și infrastructura muzeală erau deficitare. Navigând prin ritualuri ale construcției instituționale, cartea Conversations on Photography vorbește despre fantezii, senzații, așteptări și iluzii ce au modelat variate strategii ale nesupunerii, dintr-o perspectivă proprie țărilor nordice. Cartea adună laolaltă conversații despre munca artistică, pornind de la o serie de expoziții desfășurate în intervalul 2018–2020, demontând mecanismele de construcție a valorii și relevând narațiuni absente, nelegitimate sau pur și simplu mai puțin vizibile. Spre deosebire de convenția academică, care produce texte într-un regim auto-referențial, cuvintele rostite lasă spații deschise și contestă, printre altele, ideea canonică a artistului singular de geniu.

Această carte este un rezultat al geografiilor și familiilor elective, aducând împreună voci recunoscute, autori aflați la început, dar și numeroși aliați și suporteri. Contribuțiile din carte îi/le includ pe: Dag Alveng, Zayne Armstrong, Bjarne Bare, Liv Brissach, Susan Bright, Antonio Cataldo, Lill Ann Chepstow-Lusty, Ann Christine Eek, Matias Faldbakken, Michael Andrés Forero Parra, Marthe Ramm Fortun, Eivind Furnesvik, Bente Geving, Hans Gremmen, Ane Hjort Guttu, Bjørn Hatterud, Marianne Heske, Paul Hill, Kåre Kivijärvi, Silja Leifsdóttir, Håkon Lillegraven, Lotte Konow Lund, Gry Martinsen, Robert Meyer, Eline Mugaas, Cathrine Opie, Maria Pasenau, Martina Petrelli, Karen Fosse Rosness, Aaron Schuman, Fin Serck-Hanssen, Shirana Shahbazi, Helle Siljeholm, Mike Sperlinger, Stephanie Von Spreter, Hanne Hammer Stien, Nina Strand, Susanne Østby Sæther, Anna Tellgren, Nikhil Vettukattil, Ellisif Wessel, Susanne M. Winterling și Sara R. Yazdani.

În ultimii doi ani, între iunie 2020 și noiembrie 2021, Salonul de proiecte s-a comportat ca o instituție aflată în tranziție, experimentând cu formatul muzeului în calitatea sa de organizație de mică anvergură și cu resurse limitate. Salonul de proiecte a sistematizat, digitizat și relocat parțial în spațiul său una dintre cele mai importante colecții fotografice din țară, constituită de Mihai Oroveanu – istoric de artă, fotograf și fost Director al Muzeului Național de Artă Contemporană. Visul lui Mihai Oroveanu a fost acela de a construi o casă permanentă a fotografiei, pentru un repertoriu divers și extins de imagini. Proiectul Imaginea fotografică între trecut și viitor a fost organizat de Salonul de proiecte în parteneriat cu Fotogalleriet Oslo și finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Imaginea: Ellisif Rannveig Wessel, Five Sámi Children in Winter Snow. Din Sandnes, Sør-Varanger, Finnmark, 1903.







x


parteneri