PREZENTĂRI PUBLICE ALE ECHIPEI PROIECTULUI GETA BRĂTESCU - APARIŢII
București
4 aprilie, 18:00
Salonul de proiecte
FB event

Cluj
5 aprilie, 18:00
Fabrica de Pensule
FB event

Timișoara
6 aprilie, 18:00
Ambasada
FB event
Echipa proiectului Geta Brătescu – Apariții, care va reprezenta România la Bienala de la Veneția în 2017, organizează seria de întâlniri și discuții publice cu scopul de a familiariza publicul cu opera artistei Geta Brătescu și conceptul curatorial al expoziției, dar și de a iniția programul de formare și pregătire a potențialilor custozi ai expoziției.

La evenimente vor participa Attila Kim - comisarul Pavilionului României - și echipa proiectului, iar Magda Radu, curatoarea expoziției, va discuta despre conceptul expoziției Apariții în contextul activității artistice a Getei Brătescu.

Întâlnirile sunt concepute totodată pentru a oferi ocazia tinerilor profesioniști care activează in domeniul artei să se familiarizeze cu contextul Bienalei de Artă de la Veneția și să afle mai multe informații despre programul de custozi ai expoziției. După prezentări, cei interesați să participe în program sunt invitați la o discuție cu echipa proiectului.

Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneția aduce împreună lucrări din toate etapele de lucru ale artistei – multe dintre ele arătate în premieră –, demonstrând dezinvoltura cu care ea utilizează o multitudine de medii artistice. Expoziția Apariții este concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a demersului ei artistic, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic, dar și ca entitate meta-artistică. Atelierul fizic și cel mental se împletesc într-o alcătuire complexă, la fel și textele literare cu conceptualizarea lor vizuală, mitologiile feminine cu auto-prospecția, memoria personală cu memoria culturală și imaginația. „Amintirea este apariție; epifanie, ca și arta”, spune Geta Brătescu.

Expoziția se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică și va fi deschisă publicului între 13 mai și 26 noiembrie 2017.

Deschiderea expoziției Geta Brătescu – Apariții pentru presă și profesioniști va avea loc la Veneția între 10 și 12 mai 2017. Vernisajul expoziției la Pavilionul României va avea loc joi, 11 mai, la ora 17:15, în prezența comisarului, a echipei proiectului și a reprezentanților instituțiilor organizatoare.

Geta Brătescu (n.1926) este o personalitate centrală a artei contemporane românești și o reprezentantă a direcțiilor experimentale și conceptuale din perioada comunistă. Un artist cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și la Institutul de Arte Plastice din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20 și în prezent pentru Secolul 21. În 2016 Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu, iar printre expozițiile sale recente se numără personala de la Tate Liverpool din 2015, cea de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, MATRIX 254 / Geta Brătescu, participările în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013, La Triennale Paris, 2012, Palais de Tokyo, și în cea de-a 12a ediție a Bienalei de la Istanbul din 2011, etc. Lucrările sale se găsesc în colecții importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Museum of Modern Art, Varșovia; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Fanța. În 2017, Camden Arts Centre, Londra îi va dedica Getei Brătescu o expoziție personală curatoriată de Jenni Lomax.


Comisar: Attila Kim

Echipa
Curator: Magda Radu
Manager de proiect: Corina Bucea
Asistent curator: Diana Ursan
Comunicare: Cătălin Năstăsoiu, Oana Hodade, Cristina Curcan
Designer: Raymond Bobar
Website: Dan Burzo


Inițiator
Salonul de proiecte


Organizatori
Ministerul Culturii și Identității Naționale
Ministerul Afacerilor Externe
Institutul Cultural Român


Parteneri
Muzeul Național de Artă al României
Verlag der Buchhandlung Walther König
Ivan Gallery, București
Galeria Barbara Weiss, Berlin


Sponsori
UniCredit Bank
ISSA – Crama La Salina


Presă
Cătălin Năstăsoiu: catalin@apparitions.ro | +40 722 101 935


Informații generale
info@apparitions.ro


h
h
h
h
h
h